Van 7.10 naar 30m2 28 en 8
In het jaar 1935 kocht mijn vader de RIMI, een 7 meter 10m, de voorganger van de tegenwoordige dertigkwadraat; ik was toen 5 jaar.
Met deze RIMI werd gedurende vele jaren met veel plezier gezeild, vaak door de hele familie en met vrienden. Het was een echte familieboot. Op 15 jarige leeftijd mocht ik alleen met de boot zeilen. Eén van de weinige wedstrijden die met de RIMI gezeild is was de elfstedentocht, vlak na de oorlog in 1946. Alles moest zeilend worden gedaan worden, omdat nagenoeg alle aanhang motoren en ook veel motorboten door de Duitsers in de oorlog in beslag waren genomen.
Na 2 jaar Hogere Zeevaartschool te Terschelling ging in 1950 het zeegat uit. In hat jaar 1961 werd door mij een nieuw zeevaartbedrijf opgericht wat later resulteerde in het opmaken van allerlei contracten in de offshore, waardoor mijn werkzaamheden meer aan de wal werden uitgevoerd. In die tijd bloeide de oude liefde voor een 7 meter, zoals een dertigkwadraat in Friesland werd genoemd, weer op. Als gevolg hiervan werd in het najaar van 1966 de dertigkwadraat 28 gekocht van de heer Eleveld. Na een opknap beurt in een schuur te Blauwe Hand aan de Beulaker bij Wiep Visser, kon in de zomer van 1967 voor het eerst met de 28 gezeild worden.
In dit jaar werden ook de eerste wedstrijden gezeild. In 1968 werd de Sneekweek gezeild met als bemanning onze zoon Tjerk van 11 jaar en met onze dochter van Jelly van 9 jaar.
Spinakeren deed ik dan terwijl Jelly mij hielp en Tjerk stuurde. Zo heb ik jaren met mijn kinderen wedstrijd gevaren. Toen onze zoon Pieter en dochter Coby ouder werden gingen die ook mee als bemanning. Ook Greet, mijn vrouw, ging mee te wedstrijdzeilen. Nadat wij na verloop van tijd eindelijk eens een 3e prijs wonnen was het groot feest aan boord van het moederschip.
Verder konden alle leden van ons gezin helemaal alleen met de 30m2 zeilen. De kinderen begonnen voor het eerst alleen te zeilen toen ze 14 jaar oud waren. Dit hield in dat met de 28 volop werd gezeild. Dus een echte familieboot.
Na 1972 begon de 28 steeds meer te lekken. Om dit zoveel mogelijk tegen te gaan werden spekrepen met een stempel op de lekken ingedrukt.
In de laatste helft van de zomer van 1976 voeren wij door het Prinses Margrietkanaal naar de kampioenswedstrijden op het Sneekermeer. Ons moederschip deed dienst als sleepboot voor de 28. Een grote sleepboot kwam ons achterop met topsnelheid. De zeer hoge hekgolf hief de 28 wel met meer dan een meter omhoog. Toen de 28 terugviel kwam hij met de steven op het potdeksel van het moederschip terecht. De steven werd hierdoor nogal beschadigd. Gedurende de wedstrijd werd het lekken zo heftig waardoor we niet meer konden zeilen; de boot stond vol water. In de herfst van 1976 is de 28 aan Luut Hof verkocht.
In het jaar 1977 werd de dertigkwadraat 8 gekocht van Jetze van der Geest. In 1978 kwam Daan van Delden als bemanning aan boord. De kinderen van Daan, zijn dochters Jetty en Corinne en zijn zoon Ernst, zeilden allen ook als bemanning mee in de 8. Wij hebben vele prijzen gewonnen met de 8. In tegenstelling met de 28, waar het winnen van een 3e prijs een groot feest opleverde, was het met de 8 anders. In de tijd dat we met de 8 veel eerste plaatsen wonnen gebeurde het wel eens dat we 2e of 3e werden. Dan kwamen er opmerkingen als: ‘’hoe heb je dat gehad’’, of: “zeker een slechte dag gehad”. Ondanks dit werd er toch een feestje gevierd. Een bijzonder voorval met de 8 was het omslaan, vollopen en zinken op de Wijde Ee bij Grouw in het jaar 1980. Ik was in Tunis met een offshore project bezig en hoorde per telefoon dat de 8 gezonken was, omgetrokken door de Spinaker. Gelukkig mankeerde de bemanning
Tjerk, Coby en Martien niets. Een Rijkswaterstaat boot met pompen aan boord heeft de 8 leeggepompt met behulp van skûtsjeschipper Mink en vrienden.
Met de 8 hebben we vele tochten gezeild in Friesland. Ik niet nalaten om één van de vele tochten te beschrijven die Greet en ik samen hebben gezeild; dit ter inspiratie voor de booteigenaren van nu.
9:00; vertrek uit Uitwellingerga.
Route: Oud Hof, Jelte Sloot, Heegermeer, Fluessen, de Oorden, tot Galamadammen, de Oorden, Fluessen, Heegermeer, Woudsend, Slotermeer, Balk, zwemmen bij Balk, Sloten, Brandemeer, de Brekken, Follega, Tjeukemeer, Langweer, Langweerder Wielen, Oud Hof.
21:00, aankomst in Uitwellingerga.
Met deze tocht hebben wij de 9 meren overgezeild en daarbij genoten van onze prachtige Friese Meren met zijn uitbundige natuur.
Greet en ik hopen hier nog lang van te kunnen genieten en zullen het prachtig vinden als de dertigkwadraat in de zomer op vele meren te zien zal zijn. Als trots erelid en als fanatiek zeiler van deze unieke boot vinden wij dat we een geweldige dertigkwadraatclub hebben en wensen alle eigenaren van een dertigkwadraat, hun bemanning familieleden, en vrienden in de toekomst heel veel zeilplezier en een hoge gezondheid toe.
Met de vriendelijke groeten,
Jouke en Greet Tuinstra